5 advarselstegn på at du køber fra en cykeltyv 5 advarselstegn på at du køber fra en cykeltyv

5 advarselstegn på at du køber fra en cykeltyv

Det er både godt for din økonomi og dit helbred at købe en brugt cykel. Men der er en risiko for at du foretager en kriminel handling, når du beslutter dig for at købe en brugt cykel. Den store efterspørgsel efter billige brugte cykler i København, betyder at cykeltyve forsøger at sælge stjålne cykler til intetanende købere.

Når du køber en brugt cykel af en privatperson, så har du et medansvar for at handle i god tro. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på, hvor vidt der foreligger mistænkelige omstændigheder omkring sælgeren. At handle i god tro er en individuel sag, men du kan faktisk tage en række forholdsregler, der beviser at du har handlet ansvarligt.

Her hos Second Hand Bikes gør vi alt hvad vi kan, for at hjælpe dig med at blive klogere på brugte cykler. Derfor har vi i samarbejde med cykeleksperter skrevet denne guide, som indeholder 5 advarselstegn du bør være opmærksom på. Guiden indeholder også 3 hurtige tips, som sørger for at du har handlet i god tro.

Sælgeren vil ikke mødes på sin fysiske adresse

Du skal være særligt opmærksom på cykelsælgere, som ikke er interesseret i at mødes ved deres egen bopæl. Cykeltyve vil bruge alle undskyldninger for at mødes på offentlige steder. Hvis du går med på denne betingelse, har du ingen mulighed for at identificere cykeltyven senere hen, hvis politiet sigter dig for cykeltyveri. Der kan naturligvis være omstændigheder, hvor det er lettest for begge parter at mødes et offentligt sted. I disse tilfælde, bør du som minimum have modtaget sælgerens adresse og verificere at oplysningerne er korrekte.

Sælgeren bruger et taletidskort eller nægter at give telefonnummer

Et telefonnummer kan altid identificeres tilbage til en person. Men hvis sælgeren anvender et taletidskort, så har du ingen garanti for at kunne identificere person senere hen. Telefonnumre fra taletids kort kan bruges den ene dag og smides væk den anden. Derfor gør du klogt i at være opmærksom på, om at sælgeren anvender et taletidskort. Hvis sælgeren nægter at udlevere et telefonnummer, så gør du klogt i at annullere handlen. Det er meget usædvanligt at der findes nogle rationale årsager til, at en sælger ikke ønsker at give sit telefonnummer.

Sælgeren anvender ikke sit rigtige navn eller et alias

Vær opmærksom på om sælgeren anvender sit rigtige navn. På mange handelsportaler er det ganske normalt at brugerne anvender forkortelser eller aliasser. Du bør som minimum have fornavn og efternavn på sælgeren, og sørge for at få det bekræftet via identifikationskort eller lignende. Det er ekstremt vigtigt at du som minimum har et fornavn og efternavn på sælgeren. Det er en meget vigtig faktor, hvis du skal bevise at du har købt cyklen i god tro. Vær opmærksom på falske navne, som lyder autentiske. Cykeltyve på Facebook er særligt kendt for at anvende falske navne.

Cykelsælgeren vil ikke give dig stelnummeret på forhånd

Man kan ikke sætte cykeltyve ind i en bestemt kategori af mennesker. Nogle cykeltyve er mere intelligente end andre. Derfor bør du altid bede om cyklens stelnummer på forhånd. Intelligente vil finde alverdens undskyldninger for, at de ikke lige har mulighed for at sende det på forhånd. Sandheden er, at ingen seriøse sælgere ikke vil udlevere stelnummeret på forhånd, jo mindre der foreligger nogle mistænkelige omstændigheder i handlen. Nogle cykeltyve vil også forsøge at bilde dig ind, at cyklen er blevet bygget af flere forskellige cykler. Det ændrer dog ikke på at cyklen har et stel, som ifølge dansk lovgivning skal have et indgraveret stelnummer. Du bør også være særligt opmærksomme på cykeltyve, som giver dig stelnumre på andre cykler. Tjek derfor altid om stelnummeret du fik på forhånd er identisk med stelnummeret på cyklens stel. Det er et trick, som snyder mange godtroende danskere. Det sidste råd, er om noget andet et af de vigtigste. Cykeltyve stjæler oftest cykler og forsøger at sælge dem hurtigst som muligt. Det betyder, at cyklen kan være stjålet før offeret har meldt cyklen stjålet. Derfor kan du risikere, at cyklen bliver meldt stjålet efter du har købt den. I det tilfælde, er det derfor vigtigt du har navn og adresse, så du har mulighed for at identificere sælgeren til politiet.

Sælgeren anvender en falsk Facebook profil

Falske Facebook profiler bør få alle dine advarselslamper til at blinke. Du bør aldrig kontakte eller handle med en sælger, som anvender en falsk Facebook profil. I takt med at folk er blevet bedre til at spotte falske facebookprofiler, så er cykeltyvene blevet dygtigere til at oprette autentiske profiler. Der er dog en række gode tips, hvorved du hurtigt og nemt kan spotte om Facebook profilen er falsk. Sådan spotter du en falsk Facebook profil: Facebook profilen indeholder ikke et profilbillede, som tydeligt gør det muligt at identificere personens ansigt. Cykeltyve vil ofte bruge billeder, hvor det er svært eller umuligt at spotte et identificerbart ansigt. Facebook profilen er oprettet fornylig. Hvis profilen hverken har nogle venner, likes eller kommentarer, så er profilen med stor sandsynlig falsk. Cykeltyve opretter nye autentiske profiler løbende, men det er for besværligt for dem at opbygge en autentisk gruppe af venner. Ofte vil profilerne derfor have alle privatlivsindstillinger slået til og være totalt lukket af for informationer. Facebook profilen poster jævnligt nye cykler til salg. Ofte er priserne meget lave, sammenlignet med kvaliteten og standen på cyklen. Facebook profilen kræver at du kontakter dem for at få oplyst helt almindelige informationer. De vil oftest ikke oplyse hverken hvor de bor, hvad stelnummeret er eller hvad prisen er for cyklen.

Sådan handler du i god tro

  1. Sørg for at få udleveret og verificeret sælgere fulde navn og adresse
  2. Tjek stelnummeret på cyklen
  3. Print denne fra Politiet ud og få sælgeren til at underskrive. (Link åbner i nyt vindue)
Tak fordi du læste med. Denne artikel blev bragt af vores frivillige skribenter, som venligt deler ud af deres tips og tricks. Hvis du er glad for de tips du fik i artiklen, så må du meget gerne dele artiklen med andre på Facebook.

undgå cykel stjålet af cykeltyv